Close
Viete, ako upratať kuchyňu efektívne a rýchlo? Tipy a triky, ako si to zjednodušiť!

V kuchyni varíme, jeme a pijeme – a dokopy trávime relatívne veľké množstvo času. Mala by byť teda čistá a uprataná. Ak sa totiž hovorí, že čistota je pol zdravia, v kuchyni to platí dvojnásobne. Nie, nestačí len vyhodiť zhnitú zeleninu z chladničky a pretrieť kuchynskú linku. Ako teda upratovať efektívne, rýchlo a lacno? Čítajte ďalej!

Viete, ako upratať kuchyňu efektívne a rýchlo? Tipy a triky, ako si to zjednodušiť!
(zdroj: unsplash.com)

Domáce čistiace prostriedky alebo tie z obchodu?

Na čistenie a upratovanie budete potrebovať predovšetkým čistiace prostriedky. Ak nechcete používať tie z obchodu, pohľadajte ich v domácnosti: ocot si napríklad poradí s úplnou väčšinou nečistôt a bez šmúh umyje aj sklo. Ak vám jeho pach vadí, môžete do octovej vody pridať tiež obľúbený esenciálny olej. Levanduľový napríklad nielen vonia, ale tiež bojuje s baktériami, vírusmi a plesňami. Vyskúšať môžete aj rozmarín alebo citrón.

Otázka čím a ako začať môže byť tiež zapeklitá, najmä, ak ste už kuchyňu dlho neupratovali. Začnite vždy s drezom plným vlažnej vody so saponátom. Všetky špinavé hrnčeky a príbory, ktoré nájdete zapadnuté v tých najmenej očakávaných miestach, jednoducho hoďte do vody a na záver upratovania je umyjte všetky naraz.

Špinavé taniere a hrnce je najlepšie najskôr nechať odmočiť, pretože pripečené zvyšky tak potom odstránite s omnoho menším úsilím. Pozrite si aj naše ďalšie tipy, čím vyčistiť hrnce a nechajte sa inšpirovať.

Odmrazujte raz až dvakrát do roka

Upratovanie vo všeobecnosti vždy začínajte odhora. Najmä na vysoko zavesených poličkách nájdete tú najväčšiu vrstvu mastného prachu. Na poličky využívajte odmasťovacie prípravky, alebo skúste vziať plastovú fóliu a natiahnuť ju cez vršok skriniek. Pri ďalšom upratovaní ju jednoducho vymeníte za čistú.

Naším ďalším tipom je ukladať si všetky čistiace prostriedky vždy na jedno miesto. Upratovanie vám totiž uľahčí aj to, že nebudete musieť nič hľadať a všetko bude mať svoje miesto a bude hneď pripravené do akcie.

V prípade chladničky a mrazničky využite automatické odmrazovanie, ak túto funkciu máte. Ideálne je odmrazovať raz až dvakrát do roka. Dôkladne povyberajte všetky potraviny, chladničku vymyte a odmrazte. Nezabúdajte ani na dverné priestory a tesniace gumičky. Predtým, než všetko vrátite do chladničky, dôkladne preverte trvanlivosť potravín, ktoré tam dávate. V prípade, že má už vaša chladnička svoje najlepšie časy za sebou, využite Alza zľavové kódy alebo Planeo zľavový kupón a kúpte si výhodne novú.

Zabudnite na nože a iné ostré predmety

Na vyčistenie obkladov je ideálna navlhčená hubka s prostriedkom na riad (používajte tú jemnejšiu stranu). Nikdy sa nesnažte špinu dostať z obkladov nožom alebo iným ostrým predmetom.

Pracovnú dosku by ste mali utrieť pred každým varením. Drezy sa síce vyrábajú z rôznych materiálov a každý si žiada osobitné zaobchádzanie, no pri všetkých môžete použiť utierku z mikrovlákna.

Čo sa týka sporáka, väčšie nečistoty je najlepšie dostať z plochy ešte za tepla, pôjde to omnoho ľahšie. Všetky druhy varných dosiek (indukciu, sklo-keramiku alebo plyn) čistite opatrne – vždy používajte mäkkú stranu hubky na riad. Dosku vždy na záver vyleštite suchou utierkou. Nezabúdajte ani na miesto okolo sporáka, kde sa stýka rám varnej plochy s doskou kuchynskej linky, tu sa totiž najviac usadzujú nečistoty a mastnota.