Milujete kávu a jej chuť? Je pre vás elixírom, ktorý vám dodá energiu a silu na nové a náročné úlohy v práci? Ak si dávate pozor na jej primeranú konzumáciu, môže vám dokonca zlepšiť zdravie alebo pamäť. No pokiaľ sa odhodláte vyskúšať jej „nepraženú príbuznú“, vrece so zdravotnými výhodami sa doslova roztrhne.
Kým pri klasickej káve sa zameriavame najmä na obsah čistého kofeínu, pri výbornej zelenej káve sa k nemu pridáva aj ďalšia látka – kyselina chlorogenová, po ktorej konzumácii v zelenej káve budete vďačiť za obrovské množstvo ďalších nesporných benefitov. Pozvoľným tempom príjemného čítania sa v našom článku dozviete všetko potrebné!
Čo je zelená káva?
Zelené kávové zrná sú v podstate nepražené semená klasickej kávy. Jednoducho povedané, zelená káva nie je nič iné ako kávové zrná v ich prirodzenej forme. Ale pozor, ide o kávové zrná, ktoré pri klasickom pražení a spracovaní na komerčné účely nezhnednú.
Je považovaná za zdravšiu verziu, pretože zrná sú veľkým zdrojom dvoch fytochemikálií –
- kofeínu;
- a kyseliny chlorogenovej.
Čo získate okrem jej lahodnej chuti?
Ako už vieme antioxidanty pomáhajú pôsobiť proti procesu oxidácie v tele neutralizáciou a elimináciou voľných radikálov z krvného obehu, tkanív a orgánov. „Surová káva je okrem ich hodnotného obsahu a vďaka hlavnému zdroju zlúčenín kyseliny chlorogenovej, prospešná aj pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení, Alzheimerovej choroby, diabetu typu 2 a ďalších zápalových ochorení.
Antioxidačné výhody a ochrana sú v porovnaní s praženými kávovými zrnami v zelenej káve vyššie. Kyselina chlorogenová pomáha zvyšovať citlivosť na inzulín, zabraňuje absorpcii tukov a zvyšuje metabolizmus tukov v pečeni, čím napomáha chudnutiu.
Spolu so zachovaním tejto kyseliny má v porovnaní s praženou kávou zelený extrakt aj menšie množstvo kofeínu a jej, možno pre niekoho, kyslejšiu chuť si môžete obohatiť a spríjemniť jedinečnou BIO čokoládou z rady tých najlepších produktov v e-shope s kvalitnou kávou.
Ak sa teda rozhodnete dať týmto zeleným „fazuľkám“ šancu, ďalším krokom je vybrať si formu, v ktorej ju budete konzumovať. Ak si zvolíte nepraženú, zelenú verziu, všimnite si, že jej bude trvať oveľa dlhšie, kým sa v mlynčeku rozomelie. Za ten pôžitok, chuť a účinky to predsa stojí. Ale pozor, aj keď je kofeín vo väčšine foriem dobrý na to, aby urýchlil metabolizmu, nemôže byť ani zelená káva s obsahom niekoľkokrát spomínanej kyseliny náhradou za vaše cvičenie. Môže ale doplniť vašu diétu a byť dobrým zdrojom antioxidantov vo vašom tele. No a samozrejme príjemnením dlhých chvíľ v prítomnosti milej a blízkej osoby.
Text:PR